Over

Omgevingskunst
Iedere plek bezit eigenschappen. Zoals een persoon karakter eigenschappen heeft, vind je die ook in een landschap. Visuele aspecten, de geschiedenis en jaargetijden tekenen een landschap en deze neem ik mee als uitgangspunt voor mijn werk. Ik vind het interessant om de omgeving te observeren en ze door middel van een monumentaal kunstwerk het best tot hun recht te laten komen.

 

Water
Natuurlijk heb ik zelf ook mijn eigenschappen, voorkeuren en ervaringen. Tot mijn achttiende woonde ik op een woonboot. Daardoor weet ik welke invloed het weer op het waterlandschap heeft.  Het is zoals met zeilen. Je bent alert op de wind, de lucht, de manier waarop het water rimpelt. Dan ben ik in mijn element. Het landschap vanaf het water gezien levert een heel andere ervaring op. Het vertraagt en het is een soort eersteklas reis waarbij de steden en het landschap zich aan je ontvouwen. De kolossale pijlers van een brug zijn een overweldigende ervaring om onderdoor te varen. Je wordt bijna onderdeel van de architectuur. Zo is het een prachtige ervaring om door steden als Parijs of Berlijn te varen. In een vloeiende beweging tussen de statige architectuur door. Alsof de stad bedoeld is om vanaf het water te ontdekken.

 

Industrie
Als je door het Nederlandse landschap vaart kom je langs het industriegebied van een stad. Het is de af- en aanvoerplek van goederen en grondstoffen die per schip worden geleverd. Kenmerkend zijn de kade wanden, kranen, silo’s en grote fabriekspanden. Een industrie gebied vind ik een fascinerende plek, waar ik als kind al kwam vanwege het lasbedrijf dat mijn ouders hebben. Op jonge leeftijd kwam ik in aanraking met grote machines, staalplaten en het raamwerk van schepen en kunstwerken in wording. Bij het lassen en slijpen van staal komen spetters, vonken en een typische geur vrij, die mij erg vertrouwd zijn. Ik zag hoe een kleine bouwtekening of schets een fantastisch groot apparaat werd.

 

Tekenen
Mijn leven lang heb ik getekend. Naarmate ik ouder werd en naar de kunstacademie ging, werden mijn ideeën groter, mijn tekeningen abstracter en uiteindelijk ruimtelijk. Ik was vol van de ervaringen die ik opdeed in het industriële- en waterlandschap. Nu maak ik ruimtelijke tekeningen in het landschap en creëer ik een kunstwerk dat de belevingswaarde van een plek vergroot.

                                                                                                                                                                       Rosa Helldorfer, Arnhem