Eetbare siertuin in Malburgen

Een eigen huis, een eigen tuin! Op deze tuin kon ik al mijn ideeën loslaten. Een paar principes van permacultuur uitproberen, alle bloemen planten waar ik gek op ben en vooral insecten en kleine dieren aantrekken!

Bij de aankoop van dit huis was de tuin geheel bestraat. Er was 1 bak waarin een leiboom stond die het niet goed deed. In het eerste voorjaar na de aankoop ben ik begonnen met de aanpak van de tuin.
Ik wist dat dit een heerlijk verlengstuk zou worden van onze leefruimte in de zomer. En vroeg aangeplant, vroeg resultaat! Zowel de voortuin als de achtertuin zijn (grind)tegelvrijgemaakt. Het zand is ingeruild voor zwarte aarde met beplanting. Wij houden ervan om lekker in het gras te liggen, zo ook de hond, dus een gazon was een must.

Door golvende borders aan te leggen met een corten stalen rand, veranderd de tuin van een hoekige vorm naar een tuin met dynamiek. Zo ontstaan er plekken met zon en schaduw. Goed voor de biodiversiteit en de eigen ervaring van de buitenruimte. Ook maakt de golfbeweging de tuin optisch langer en nemen de borders niet al te veel ruimte in beslag.

schetsontwerp voor de stadstuin in de Arnhemse Haagdoorntraat

Een kruidenspiraal en een voedselbos zijn onderdeel van de permacultuur principes. Deze twee elementen heb ik aan de tuin toegevoegd. Wat ik hier mooi aan vind is dat je van je tuin leeft en het daarmee meerdere behoeften vervult. Je kunt genieten van de natuur, maar er ook van eten. Zowel mens als dier. Door insecten aan te trekken, trek je vogels aan en is er altijd wat te zien in de tuin.

Omdat de tuin niet al te groot is, heb ik een Tuiny Forest geplant. Dit is een mini voedselbos, met name gericht op voedsel voor insecten en vogels. Het mooie aan een Tuiny Forest is dat dit voedselbosje al toepasbaar is op een oppervlak van 6 m2. Je plant dit aan volgens een Japanse groeiwijze, waarbij de boompjes en heesters zo dicht op elkaar staan dat de bodem donker blijft en daarmee vochtig, zo creëer je een microklimaat. Dit bevorderd de groei van je voedselbos.

Het leuke van een tuin aanleggen is dat je zelf een plan bedenkt en de natuur het af maakt. Door een diversiteit aan planten aan te leggen en voor zonnige en schaduwrijke plekken te zorgen trekt de tuin insecten en vogels aan, zo gaat het leven. Er ontstaat een op zich zelf staande ecologie. De tuin wordt een verbinding tussen de tuinen van de buren en wordt opgenomen in de omgeving. Elke dag komen er vele vogels langs, spitsmuisjes en insecten. Zelfs een specht is al meerdere malen komen kijken. En de grootste verassing voor ons is een bruine kikker die steeds terugkomt!